De column van Frans: Grand Depart

De Grand Depart

 

Op verzoek van mijn vriend Willem ( de blauwe kolom ) mag ik proberen een column te schrijven. Nou zijn wij, de rooie niet van het schrijven maar van het tekenen, want een tekening ( beeld ) zegt meer dan duizend woorden, deze spreuk wordt toegekend aan de Chinese filosoof Confusisus , maar is waarschijnlijk ontstaan nadat Napoleon de quote : “ Un bon croquis vaut mieux qu’un long discouirs” uitte.

 

Deze morgen om 06.15 uur uit bed om zeker op tijd te zijn voor het begeleiden van de groep van 9.5 km/h, om te starten met onze voorbereiding van de najaarsmarathons, om in de thermen van het wielrennen te blijven, gaan we de acht van Zandoerle lopen. De start is net iets meer dan een halve marathon en wel 21.44 km. Zoals we hebben kunnen zien lopen we o.a. twee keer langs het kanon, het Geitenboerke en het Dorpsgenot.

 

Ben mooi om 07.15 uur aanwezig zodat ik kan kijken met wie ik vandaag de route ga lopen. De route leek een bekende, maar onze eigen Christian Prudhomme ( Evert ). heeft er een stukje bij gedaan bij mij niet bekend, maar twee personen hebben de beschrijving bij zich en wel een de tekening ( beeld ) en de andere de geschreven tekst.

 

Net als bij de tour is er ook hier de tekenlijst, we tekenen niet zelf, alleen wordt deze ingevuld door onze eigen Christian Prudhomme ( Evert ). Het peloton is niet compleet maar in zeven snelheidsgroepen zijn we met 54 lopers gestart om 07.30 uur en om 08.00 uur met de warming up en de jaarlijkse fotoshoot.

 

De groep – 9.5 is als eerste vertrokken deze morgen, met acht lopers. Wat anders gelopen, maar geen 100 meter te veel. De snelheid was op het einde gemiddeld 9.5.

 

De – 9.0 zijn onder leiding van Ger meteen na de groep -9.5 vertrokken en zij waren compleet ( 5 lopers ) en zij vlogen over de weg om dat een van de lopers vlinders in zijn buik heeft en aan de groep het wereldnieuws als eerste wilde vertellen. Nadat deze loper gereed was met zijn verhaal is de volgende aanwinst besproken, een nieuwe auto.

 

De – 8.0 groep vertrokken hierna ook compleet ( 5 lopers ), alleen heeft Mieke haar eigen warming up gedaan, ze moest nog even terug naar huis om haar drinkbelt te halen maar was op tijd terug om samen met de begeleiders Trees en Rik op pad te gaan. Zij hebben 2.45 uur gelopen omdat de dazen behoorlijk irritant waren. Zeker niet te hard en wat betreft de dazen voor volgende week goed wassen en gebruik deet.

 

Om 08.00 uur zijn na de warming up en fotoshoot als eerste de -11.5 groep vertrokken onder leidng van Evert, met 4 lopers die bij het Groot Meer nog goed fit waren en de nek spieren goed getraint hebben i.v.m. de buizerd die daar broed. Er was de vraag wie een buizerd aan zou vallen. Om je te beschermen voor volgende keer schreeuw en molenwiek.

 

De -11 (eigenlijk stipt 11.0, komen er nooit boven) gingen onder leiding van Wally op pad voor de acht van Zandoerle. Zij waren met 6 lopers. Iedereen kende elkaar al min of meer. Wat dan weer jammer was want dan kon de 1e door Wally geplande activiteit, het voorstelrondje, geen doorgang vinden. Leon is aangewezen als navigator, want kende de route haarfijn uit zijn hoofd. Hans zijn telefoon was blue tooth verbonden met Evert en bij iedere versnelling kreeg ie een mailtje.

De -10.5 zijn onder leiding van Harry, vertrokken om de 21, 44 km te vol brengen, zij waren met 9 lopers, je kon zien dat Harry aan zijn  laatse loop bezig was op zijn negenvijftigste want hij liep of het geen moeite koste.

 

De -10 groep is onze grootste groep en daarbij hebben we dan ook minimaal 2 trainers op de groep, voor vandaag zelfs drie en wel Hannie en Marjolijn lopend en Gerard op de fiets. Zij hebben dan ook 20 personen bij zich als ze compleet zijn, deze dag hadden zijn zij met 17 lopers op pad gegaan.

Bij de verzorgingspost zat een Belg die op fietsvakantie was in Nederland en daar zijn gordel met portemonnee kwijt was, de groep niet te beroerd en heeft even mee gezocht en terug gevonden. Namens de Belg MERCI

Onderweg heeft Harrie helaas uit moeten stappen met een kuitblessure. Harrie beterschap en hopelijk zien we je weer snel. Ook voor ervaren marathonlopers kan de eerste training heel lastig zijn, zodat ze het laatste stuk terug wandelen.

Bedankt Gerard voor het begeleiden van deze loper.

Deze groep heeft een mooi gemiddelde gelopen en wel 9.99 km / h.

 

Wat je deze dag wel weer heel duidelijk kon zien, is dat ze allen weer blij waren om te starten, want het leken wel net jonge koeien die voor het eerst de wei in mochten en ze waren bijna niet te houden.

 

Het werd rond 10.00 uur sneller warmer en zo als Johan Cruijff wel eens zegt, om sneller door de file te kennen moet je harder rijden of bij het hardlopen om sneller van de hitte af te zijn moet je harder lopen.

 

Bij de verzorgingspost bij het kapelletje van Vessem, een nieuw gezicht nou ja nieuw , ja nieuw in de verzorging, Els. Annelies en Els bedankt voor de verzorging.

 

Bij de nazit was er heerlijk lekkers van Marjolijn, Ger, Harry en Evert. Ook hiervoor natuurlijk kei bedankt.

 

Wat me opvalt zijn dat de gesprekken voor dat we vertrekken en bij de nazit, heel veel over de camel bag gaan, het lijkt erop dat we aan het einde van de trainingen alleen nog maar camel Bags zien. Dus ik vast wat opgezocht voor de volgende discussies, deze komen uit de trail wereld, en hebben daar een verplicht inhoud, een fluitje, isolatiedeken en regenjas een basisinhoud een eten en drinken en een mobile telefoon ( zelfs als hij niet werkt in de

bergen ).

 

De komende week gaan we voor de eerste keer ruim boven de 21 km en wel 25 km.

Mensen let op de temperatuur en snelheid in het begin.

 

Voor onze nieuwelingen … ben niet te bang om aan te geven dat het te hard gaat, want je gaat de grens verleggen in jullie ooit gelopen afstand. Begeleiders let ook goed op!

 

Om in de termen van het wielrennen te blijven, is bij de Grand Depart de eerste gele trui gegaan naar twee personen en wel Hannie en Marjolijn omdat ze hun groep in een gepast tempo naar de finish hebben gebracht.

 

Allen tot zaterdag,

 

Frans Schellekens