Lees over de ervaring van Eveline

De meesten van ons zal het niet ontgaan zijn, maar GVAC heeft sinds kort een wereldkampioen in het ledenbestand. Eveline Saalberg won samen met haar team de gouden medaille op de 4×400 meter op het WK in Boedapest. Hoog tijd om eens aan haar te vragen hoe zij dit allemaal ervaren heeft.

Onder leiding van bondscoach Laurent Meuwly is het niveau van de 400 meter in Nederland alleen maar gestegen, met als gevolg een enorme concurrentie voor een geliefd plekje in het estafetteteam. Internationale ambities en dromen zijn dus iets waar hard voor gewerkt moet worden. Eveline: “De selectie voor de estafette vindt plaats op basis van de seizoensranglijst en het NK. Op de seizoensranglijst stond ik vijfde, niet echt hoog voor mijn doen. Maar het NK won ik, dus op basis daarvan wist ik eigenlijk al vrij zeker dat ik een plekje zou krijgen in de selectie.”

Goed, het team is bepaald, het WK komt dichterbij, en dan? Zeker voor een estafette is het natuurlijk belangrijk dat iedereen op elkaar ingespeeld is. Hoe zorg je daar als team voor? “We zijn voor het WK op precamp geweest. Normaal gesproken is dit in de buurt van het toernooi, maar deze keer bleven we op Papendal, omdat er geen tijdsverschil was en het klimaat redelijk vergelijkbaar is. Wel bleven we in het hotel op Papendal, én gekleed in het oranje natuurlijk, zodat we toch het gevoel van een klassiek precamp hadden.”

De winst op de 4×400 is natuurlijk het mooiste moment van het WK. Maar daarbuiten is zo’n toernooi zelf ook al een grote ervaring. “Ik was reserve voor de gemengde estafette, dus vanwege de voorbereiding daarvan ben twee weken in Boedapest geweest. Ik heb dus het hele toernooi meegemaakt, dat is echt ontzettend leuk.” Een toernooi relatief dicht bij huis heeft nog meer voordelen: “Er zijn veel mensen komen kijken. Na de estafette heb ik het samen kunnen vieren met papa en mama en een paar van mijn vrienden, die in Boedapest waren voor het WK.” Helaas voor Eveline kon er nog niet heel erg groot feest worden gevierd: “De donderdag na het WK had ik nog een grote wedstrijd in Zürich, die belangrijk was om punten te verdienen voor de wereldranglijst.” Daarna was er gelukkig wat meer ruimte om het allemaal te laten bezinken. “Afgelopen weekend kon ik eigenlijk pas beginnen met nagenieten. Al kan het échte nagenieten waarschijnlijk pas beginnen tijdens mijn off season.” Buiten de medaille levert de WK-winst meer mooie dingen op. Zo is Eveline uitgenodigd voor het sportgala van European Athletics (een soort grotere versie van het jaarlijkse welbekende NOC-NSF sportgala). “Daar gaan we het denk ik met het team echt vieren.”

Uiteraard heb ik Eveline ook gevraagd om tips voor onze jongste leden. “Het allerbelangrijkste is plezier! Doe wat je leuk vindt en doe het samen. Het klinkt standaard, maar het is wel de waarheid.” Vroege specialisatie of juist niet? “Absoluut niet. Doe vooral lang verschillende onderdelen. Ik heb zelf ook lang getraind voor de meerkamp. Ik loop nu vooral de 400, maar soms loop ik nog een 200 en dit seizoen heb ik zelfs nog een 100 gelopen. Die variatie houdt de lol erin.”