Witven cross 2023

Veldhoven, 12 november 2023. Afgelopen zondag werd het startschot in vele verschillende categorieën gelost voor de Witven Cross en daarmee ook de Kempische Cross Competitie. Een team van vele vrijwilligers had deze dag tot in de puntjes voorbereid en de locatie rondom het strandbad in Veldhoven voorzien van een uitdagend parcours. De regen deed de rest wat het parcours tot een mooie maar zware uitdaging voor alle lopers maakte. Op de dag zelf was het weer prima, in de ochtend mistig, maar het klaarde gedurende de dag wel wat op. Kandidaat bestuurslid Tjerko Verhaak zei hierover: “In de voorbereiding vond ik het best een geoliede machine. De samenwerking was top, sfeer was positief en de daadkracht groot. Het was, voor mijn gevoel, zo gepiept met z’n allen. Alhoewel ik begrijp dat het vaak dezelfde mensen zijn, is dat team fantastisch voor de club. Wellicht goed om mensen uit te nodigen om deel te nemen aan dit team want hoe meer zielen des te meer vreugd.” 

Dan de wandeling, recreatielopen en de wedstrijden zelf. Het lijkt al erg op een traditie dat in de ochtend het Cross parcours vrij gegeven wordt aan de recreanten die op hun eigen tempo en kunnen 1 of meerdere rondes kunnen lopen. Hier werd dan ook veel gebruik van gemaakt. Ondertussen vertrokken 237 wandelaars voor hun tocht door de natuur rondom ‘t Witven.

Bij de wedstrijden voor de Senioren was er meerdere malen een mooie strijd te zien voor de aanwezige toeschouwers. Zo maakten Luc en Luuk er een fraaie eindsprint van bij de mannen senioren waarbij Luc Heesterbeek zijn bemodderde spikes net wat eerder over de finish wist te krijgen dan Luuk Verbaandert. Over deze laatste loper, en de rest van het gezin, is nog een mooi stuk in het ED verschenen. Casper van der Putten werd derde bij deze groep. GVAC-ers die het podium wisten te behalen waren er ook bij. Jan de Kok (M35) werd derde, Joan School (M45) eerste, Joop Slagboom (M70) derde, Ariane Vanleeuwe (V35) eerste en Rian van de Burgt (V45) eerste. Trainingslid Karin Verheijden werd eerste bij de V65.

Tjerko hing bij al deze winnaars de medaille om de nek en vond er het volgende van: 

“Wat een mooi evenement! Het is denk ik best aardig om nog eens te vermelden dat samen crossen, waarbij iedereen in zijn eigen discipline loopt, een mooie combi is van plezier en (individueel) presteren. Ik heb genoten van lopers en toeschouwers die iedereen kwamen aanmoedigen en waarbij er een sfeer van “bewondering” was voor de prestatie van een loper. Als oud-teamsporter en begeleider van een nationale team, vond ik het een verademing om de verbroedering en support te voelen die naar iedereen gegeven werd langs de lijn. Ook dat sporters wel willen winnen maar het de ander ook werkelijk gunnen als zij beter waren was mooi en te zien op het podium. Speciale bewondering voor iemand die op de MSEN Cross en de MSEN korte cross deelneemt en de korte cross ook nog wint. En onze omroeper: je moet het maar doen de hele dag!”

De middag startte met een korte cross voor alle categorieën samen. Hierbij ook een aantal trainers van GVAC die de modder door ploegden. Maar dit was nog slechts het voorprogramma voor alle jeugd wedstrijden. De nieuwe benamingen voor de categorieën was nog wel even wennen maar het werd gaandeweg steeds duidelijker. Bij de Mannen U16 was het een hele trein AVR ‘69 atleten en een zesde plek voor Kjell. De Vrouwen U16 werd al een klein GVAC feestje met Lynn als winnares en Silke op de tweede plek. Tessa, Karlijn en Lieke werden hier 8e, 9e en 10e. Bij de Mannen U14 liep Thijmen vlot weg van iedereen en won deze cross. Daan, Tim en Kiran werden 4e, 5e en 8e en wat later kwamen ook Bram, Owen, Micah, Noah, Falco, Connor, Joachim en Jeroen nog voor GVAC over de finish. Jasmijn liep onbedreigd naar de winst bij de Vrouwen U14. Sterre en Mare bleven bij elkaar in de buurt met een 9e en 10e plek terwijl Elinne en Fem ook weer wat later over de finish kwamen. Ook het laatste meisje in deze categorie kreeg een hele mooie finish waar haar moeder nog een reactie over stuurde: 

“Gisteren was ik aanwezig bij de cross wedstrijd. Ik wil de man die achter de microfoon staat een groot compliment geven. Hoe hij ons Nienke binnen heeft gehaald, ze was nog aan het water te zien en hij zei dat ze haar eigen wedstrijd liep, dat vind ik als moeder erg lief om te horen. Kreeg er kippenvel van. Ook de binnenkomst was top. Zo enthousiast. Al met al, ik vind het bij jullie altijd erg prettig, goed geregeld qua geluid maar ook vooraf bij het ophalen van de nummers e.d. Ik vond dat dit ook wel een keer gezegd mocht worden.”

Het laatste deel van de dag kwamen de kleinste atleten aan de start. De mannen en vrouwen (of jongens en meisjes) U8 startte de middag. Melle, Oliver en Jan werden 4, 5 en 6 en Linne werd ook 4e. Bij de U9 afgetekende winnares Ava met Sanne en Lot op een 5e en 7e plaats. Eva, Janne, Dionne en Meike liepen bij de U10 naar de 5e, 6e, 8e en 10e plek. Bij de jongens werden Pim en Sion 8e en 10e. Bij de Vrouwen U12 volgde Liv het voorbeeld van haar zusje Ava door afgetekend te winnen voor Elise die tweede werd. Lana, Aglaé, Stine en Saar werden nog 10e, 12e, 14e en 16e. De Mannen U12 werd ook een GVAC feestje met een felle strijd tussen Raffy en Thomas voor de winst en Tim die 4e werd. Ivo, Floris, Tim en Casper werden 13e, 14e, 16e en 17e werden. Quinn, Seth, Luuk en Einar werden hier nog 20e tot 23e. 

Na al deze wedstrijden en strijd werd er nog een estafette cross gelopen waarin 6 ploegen elkaar bestreden in de modder van de kleine ronde. Een mooie afsluiting voor de jeugd die nog een keertje alles op alles zette tijdens deze afsluiting van de dag. Nadat ook de laatste prijzen uitgereikt waren, in dit geval door Jos Goudsmit kon alles weer opgeruimd worden wat met alle hulp heel vlot verliep! Tussendoor werd er nog afscheid genomen van Anita Schats die maar liefst 15 jaar het wedstrijd secretariaat van GVAC als taak heeft vervuld. Anita BEDANKT!

GVAC bedankt verder alle vrijwilligers, lopers, sponsoren die samen dit evenement mogelijk hebben gemaakt. 

Smaakt deelname of hulp aan dit evenement naar meer? Meld je dan ook aan voor hulp of deelname aan het NK Cross Eersel. https://nkcrosseersel.nl/ Het evenement waar GVAC samen met DES en Eindhoven Atletiek de schouders onder gezet hebben. 

Wil je op je gemak alle uitslagen terug kijken, ga dan naar uitslagen.nl. https://uitslagen.nl/uitslag?id=2023111214322 

Op de instagram van ‘t Witven werd ook al een stukje gedeeld:

En alle foto’s die onze fotograaf Peter Kramer van deze dag gemaakt heeft vind je hier:

https://photos.google.com/share/AF1QipNkKSDRvGpkxiTGbgw45aCHXmVac-s9rwaDguzOyij6QZLbuwa1Bebpp-9nNEQGlQ?pli=1&key=bGxORjZXRmJZTVNUNHppbjhTanc2Sm9oa0VlT1pR