De gezellige GVAC Halve Marathon trainingen

De gezellige GVAC Halve Marathon trainingen

Met dank aan Dries Swart. Ieder jaar organiseert de GVAC-afdeling “recreatief hardlopen” twee keer per jaar een cyclus Halve Marathon (HM) trainingen. Deze zijn van origine ter voorbereiding van diverse halve marathons in het voor- en najaar. Van origine, omdat tegenwoordig ook lopers meetrainen zonder een halve marathon te lopen, omdat het gewoon heel gezellig is om 11 zaterdagochtenden met een groep langere afstanden te lopen. En dan ook nog na de lange run gezellig samen zijn in de kantine en iets lekkers te nuttigen, dat veelal door één of meerdere lopers is gebakken in eigen keuken. Wat wil je nog meer om zo het weekend te beginnen.

Sinds begin 2019 is de organisatie van de HM in handen van Frans Schellekens. Aan de standaard opzet van vele jaren daarvoor is het Frans gelukt daar zijn eigen draai eraan te geven. Zo gaan we bv niet allemaal meer voor goud op NK, EK, WK, OS of welke andere wedstrijd dan ook. Gezelligheid is de standaard geworden. Per cyclus zijn er tussen de 50 en 70 inschrijvingen en iedereen van GVAC kan hieraan meedoen, dus niet alleen de recreantlopers.

De opbouw van de training in 11 zaterdagen is 12, 14, 16, 14, 16, 18, 16, 18, 20, 17 en 15Km. De 20Km wordt steevast verlengd naar de officiële HM afstand van 21,0975 KM, zodat we die alvast in de pocket hebben. In de najaar cyclus valt vaak de Veldhoven 10 miles, een training wordt dan een wedstrijd. Er wordt gelopen in diverse snelheidsgroepen tussen 8,6 en 11 Km/uur (oplopend in stapjes van 0,4Km/u). Lopers waarvoor het te snel gaat tijdens het lopen kunnen zich laten afzakken naar een lagere snelheidsgroep, zo raken we onderweg niemand kwijt. Hoewel, we hanteren dat we 10% (met afronding naar boven) onderweg kwijt mogen raken.

De routes zijn afwisselend door het mooie landschap rondom Veldhoven. Dit keer een hele uitdaging om de routes op het laatste moment zo aan te passen dat de lopers niet te veel door plassen en modder te laten lopen. Eén groep zag de waterpartij wel als een uitdaging.

Er wordt wat afgekletst onderweg, de week wordt doorgenomen – privé, politiek, GVAC of wat dan ook – en soms wordt er zelfs een gedicht voorgedragen. Bij de echt langere afstanden loop je niet steeds bij dezelfde loper om zo het gesprek af te wisselen, je raakt immers wel een keer uitgepraat. En als we dan uitgepraat zijn, dan is daar de finish in zicht. Iedere groep komt dan gezamenlijk met de handen in de lucht, of met opgestoken duimen, of zelfs met een sprongetje de finishlijn over.

Daarna volgen de high-fives en gelukwensen aan elkaar, dat we het maar weer mooi gedaan hebben. En dan komen ook de uitspraken “Ja ja, het was zwaar, maar dit is toch beter dan thuis in je nest liggen”, “zo het weekend kan beginnen”, “wat een takkeweer was het, maar wel mooi gedaan”, “M’n benen doen het niet meer”, “dat was afzien vandaag”, “zo heerlijk gelopen”, “ik zou nog wel zo’n ronde kunnen lopen”. Na wat steun- en kreungeluiden tijdens de cooling down volgt de welverdiende douche.

Het verloop van iedere training wordt door de training coördinator vastgelegd in een verslagje dat wordt rondgestuurd aan de lopers en geïnteresseerden. Vaak wordt dit begeleid met foto’s. Ja, zelfs een aantal lopers zijn in staat om tijdens het lopen foto’s en video’s te maken van hun groep. En als het “meezit” is er iemand geblesseerd, of niet fit, die dan ergens op de route foto’s maakt van alle lopers. Ofwel “elk nadeel heb zijn voordeel”.

Op het moment van schrijven hebben we nog één training te gaan, de 15Km op 9 maart. Dit is tevens de laatste training die gecoördineerd wordt door Frans omdat hij intussen naar België is geëmigreerd. Frans, alvast bedankt namens de groep voor je inzet en plezierige loopjes.

We hopen dat er (jonge) vrijwilligers opstaan om de organisatie over te nemen. De volgende HM-training cyclus zal eind juli 2024 starten.

Iedereen succes met je halve marathon (Kempen run, Venlo, St Anthonis, Helmond), of andere wedstrijd.

Dries Swart, recreantloper