5 Mei bevrijdingsloop van Wageningen naar GVAC

Vorig jaar 4 mei keek John de Lange naar de uitzending van “Vuur van de vrijheid”. De start in Wageningen van alle lopers, die het Bevrijdingsvuur naar hun eigen gemeente brengen. Hij was zo onder de indruk, dat hij dat zijn medelopers van de GVAC 8 uur club vroeg of dit niets voor hen was. Bijna iedereen vond dat een fantastisch idee.

Maar eerst moest natuurlijk de gemeente gevraagd worden of men het wilde ontvangen. Nou dat was meteen bezegeld, we kregen een heel enthousiaste reactie van onze burgemeester. Hij vond het een prima plan en heel mooi voor onze gemeente. Ook hij miste hier deaandacht voor 5 mei, Bevrijdingsdag.

Toen er groen licht was, zijn we met het hele team van start gegaan met de organisatie. Dit resulteerde in ons bijzondere avontuur van 5 mei, de run van Wageningen naar Veldhoven.

Na een gezamenlijke 2 minuten stilte op 4 mei in de kantine van GVAC togen we naar Wageningen. 8 lopers, 2 chauffeurs en 1 journalist reden in een busje en een personenauto naar het vertrekpunt. De personenauto was van onze voorzitter, Theo Hoex, die ons met veel plezier die kant op bracht. Hij heeft ons de hele avond tot de start gezelschap gehouden.

Hij en het hele team kwamen in de stromende regen aan. Dat begon dus niet echt fijn, maar de lach verdween niet van hun gezichten. Na een verfrissing genoten te hebben in een plaatselijk kroeg, gingen ze zich opstellen in het startvak.
Helaas kregen ze weinig mee van de tv-uitzending op het 5 mei plein voor hotel De Wereld. Maar de sfeer onder alle teams, die daar stonden was prima. Zeker toen het ook nog rond die tijd droog werd.
Uiteindelijk hebben ze super geluk gehad dat de hele nacht geen druppel gevallen is.

Om 00:20 zijn ze gestart. Van de burgemeester van Wageningen kregen ze een brandende fakkel uitgereikt. Deze hebben ze gedragen tot het eerste wisselpunt. Daar staken ze hiermee de vredeslamp aan. Deze oude mijnwerkerslamp staat normaal in restaurant Mrs. Park. Deze lamp gebruikte ze om het vuurtje te vervoeren naar Veldhoven.

Onderweg verliep alles op rolletjes. Ze wisselden elkaar af met lopen, fietsen en rusten onder een heerlijke sfeer. Ze genoten van het lopen in de nacht met de rust die dat uitstraalde. Ook van het licht worden het begin van he t gefluit van alle vogels. En daarnavan de aankomst rond 10:15 in Meerhoven bij Mrs. Park. Daar werden ze opgewacht door hun families. Daar konden ze even een uurtje uitrusten en zichzelf opfrissen.

Om 11:30 staken ze weer een fakkel aan vanuit de vredeslamp. Hiermee gingen ze op weg door Veldhoven naar de GVAC atletiekbaan. Voordat ze daar aankwamen sloten nog een vijftiental jeugdleden van GVAC aan. Mooi om de jeugd hierbij te betrekken en hun ook te laten zien wat 5 mei betekent.

Toen ze de baan in het zicht krijgen, waren ze allemaal heel positief verrast door het grote aantal aanwezigen. Na een ere rondje over de baan, droegen ze het vuur over aan een jeugdlid. Zij stak samen met onze burgemeester het Veldhovens Bevrijdingsvuur aan. Tenslotte gaven de burgemeester en Harry Welp nog een mooie toespraak. Beiden legde de nadruk op het thema van vandaag, vrijheid en vrede is niet vanzelfsprekend.

Het team heeft genoten van de run en van alle positieve aandacht. Volgend jaar zijn we er weer.

Harry Welp en John de Lange